Uyanıkspor Féminines - Kadınlar Adına Kazanılmış Bir Zaferin Başkahramanı: Billie Jean King

Emma Stone ve Steve Carell'ın başrollerini paylaştığı Battle of the Sexes (Ezeli Rekabet) filmine konu olmuş bir kişilik...
 


















Spordaki cinsiyet ayrımıyla mücadele etmeyi hayat felsefesi haline getiren, tenis dünyasındaki erkek egemenliği içinde eşit para ödülü için savaşan ve galip gelen, Kadınlar Tenis Birliği'nin (WTA) kurucusu, 39 Grand Slam kazanmış Dünya Eski 1 Numarası Billie Jean King... 












"Kadının yeri sırasıyla mutfak ve yatak odasıdır. Kadını idare etmek istiyorsan sürekli hamile ve beş parasız bırakacaksın. Billie Jean ile her ortamda oynarım. Toprak, çim, beton, mermer, tahta zeminde hatta patenle bile oynarım. Neden yenerim biliyor musunuz ? Çünkü o bir kadın ve duygusal olarak dengesiz ! Kadınlar erkeklerin %25' i kadar tenis oynuyor dolayısıyla ödülün de %25' ini almaları doğrudur." diyen rakibi başarılı 55 yaşındaki erkek tenisçi Bobby Riggs ile bir maç yapmaya karar verirler. 


Kazanan, 100 bin dolar ve sponsorluk gelirlerini alacaktır. Bu büyük karşılaşma, 20 Eylül 1973'te Houston'daki The Astrodome'da 30,472 seyirci karşısında gerçekleşir ! Televizyon başında da 90 milyon izleyicinin tanıklık ettiği korta, 30 yaşındaki Billie Jean King Kleopatra kostümü ve günlük mavi süet ayakkabıları ile, Riggs ise sarı bir ceket ve bir şeker firmasına ait Sugar Daddy kostümü ile çıkar.









King, maçı 3-0 kazanır ve yalnızca rakibine karşı değil, ayrımcılığa karşı da büyük bir galibiyet alır. 



"Eğer maçı kaybetseydim kadın tenisi 50 yıl geri giderdi, kadın tenisinin geleceği büyük yara alırdı ve bu durum kadının özsaygısını olumsuz etkilerdi."

















"Herkes kazanmaktan, şampiyonlar kaybetmekten korkar ! Zaferler geçici, mağlubiyetler kalıcıdır." 


















"Bir gün öldüğümde cenaze törenimde kimse benim hakkımda konuşmayacak. Sadece orada öylece durup o gece Bobby Riggs'i nasıl yendiğimi birbirlerine anlatacaklar." diyen Billie Jean King, 1965 yılında Larry King ile evlenmiştir ancak evliliğinden 3 yıl sonra erkeklere değil, kadınlara ilgi duyduğunu fark etmiştir. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder