UYANIKSPOR YAZI DİZİSİ 4. BÖLÜM - Dijital Futbol, Geleneksel Sokak Futboluna Karşı...

Son ayrım kriterimiz olan "şekil ve içerik", yani oyunun nasıl oynandığı konusunda söze geleneksel sokak futbolunun kendine has kuralları ile başlayabiliriz. Geleneksel sokak futbolu, oyuncularına "özgür kurallar koyma" fırsatı sunar. Maçın nasıl başlayacağını, kaç golde kalelerin değişeceğini ve maçın biteceğini, hangi durumda nasıl karar verileceğini oyuncular belirler. Oyunu durdurma ve başlatma inisiyatifi, oyuncuların elindedir. "Gol atan kaleye !" , "Üç korner bir penaltı !" , "Abanmak yok, yavaş vurun topa can yakmayın !" , "Adamın gol diyor !" , "On devre yirmide biter !" gibi kalıp sözlerle belirlenmiş kurallar, oyuncular tarafından konur.

Oynanacak topun sahibi kim ise, takımları oluşturmaya o başlar. Hakem yoktur, oynayan oyuncuların ortak ve çoğunluk düşüncesi ile kararlar verilir. Penaltı kime yapıldıysa, penaltı atışını o kullanır. Bu atış sırasında var olan kaleci yerine başka biri kaleye geçerse, çift penaltı kullanılır. Top balkon veya bahçelere kaçtığında, topu atan kişi gidip alır. Kalelerin "hayali üst direkleri" , kalecilerin boyuna göre belirlenir yani kalecisinin boyuna göre bir kalenin üst direği, diğer kaleninkinden daha alçak veya yüksek olabilir. Tüm bunların karşısında, FIFA dijital futbol oyunlarında ise "oyun yapımcısı şirketin" koyduğu kurallar geçerlidir.

Profesyonel futbol oyun kurallarının da mümkün olduğu bu teknoloji dolayımlı oyunlarda, yapımcı şirket olan EA Sports, oyun yaratım kısmında kendi pazarlama stratejisine uygun "Ultimate Team / En Üst Düzey Karma Takım" , "Kick-Off / Hızlı Maç" , "Career Mode / Kariyer Modu" , "Arena Mode / Arena Modu" ,  "UEFA Champions League / UEFA Şampiyonlar Ligi Modu" , "Skill Games Mode / Yetenek Oyun Modu" , "Practice Arena / Antrenman Modu"  ve bunlar gibi çok sayıda farklı dinamikler içeren, kendi içerisinde geniş spektruma sahip ve her biri satın alınabilir ilave paketlere sahip oyun modlarıyla birlikte kendine has kuralları da beraberinde getirmektedir. Örneğin geleneksel sokak futbolunda oyundan çıkan bir oyuncunun yerine, başka bir arkadaşı girebilir ancak FIFA dijital futbol oyunlarında kullanıcı oyunu tamamlamak zorundadır, aksi halde 3-0 hükmen yenilmiş sayılır ve oyuncu puanı düşer. Bununla beraber dijital futbol oyunlarında görebileceğimiz tek kalıp söz ise, "Kol (joystick) bozuk !" cümlesidir.

Yetişen Z kuşağı, tercihini elbette ki dijitalden yana kullanmıştır ve sokaklarda futbol oynayan çocukların yerini, evinde ve cafelerde kanepe konforunda dijital, sanal futbolu oynayan "Başparmak çocukları" almıştır. Futbol, ayakla oynanan bir oyundur ve kaleciler dışında elle oynamak yasaktır. Ancak tüm bu karşılaştırmalarımızın bir sonucu olarak, "ayak yeteneğinin" ön plana çıktığı geleneksel sokak futbol oyun kültüründen, "el ve parmak yeteneğinin" ön plana çıktığı, başlı başına bir gelir kaynağı haline gelmiş, endüstrileşmiş dijital futbol oyun kültürüne bir geçiş yaşıyoruz ve "VR - Virtual Reality / Sanal Gerçeklik" gibi büyüyen, genişleyen teknoloji serasının yapay, GDO'lu meyveleri ile beraber çok daha fazla yaşayacağız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder