UYANIKSPOR YAZI DİZİSİ 3. BÖLÜM - Dijital Futbol, Geleneksel Sokak Futboluna Karşı...

Kıyaslamamızdaki diğer bir kıstas, "oyun araç-gereçleridir." Geleneksel futbol oyunlarında oyuncular için araç-gereçler (eğer bir futbol sahasında oynanmıyor ise) yalnızca kale oluşturmak için kaldırım taşları veya irili ufaklı taş parçaları, meşrubat kutuları, geniş ağaç yaprakları veyahut su dolu şişeler ile oynamak için bir toptur. Gereken maliyet, dijital futbol oyunlarına kıyasla çok daha azdır. Top ister orijinal haliyle bir top olsun, ister gazete kağıtlarını yuvarlayıp bantlayarak oluşturulan bir top olsun oyuncular için fark etmez. Önemli olan oyun esnasındaki birliktelik ve keyif alma isteğidir. Oyuncular destekledikleri takımların, futbolcuların formalarını var oldukları fiziksel gerçeklik içinde sergilemeyi arzularlar. Üzerlerine formayı geçirip, maça başlarlar. Dijital futbol oyunları serisi FIFA'da bir oyuncu olmak için gereken şeyler internet bağlantısı, oyunun DVD'si ve oyunu oynatacak cihazların varlığıdır. Hatırı sayılır bir ekonomik bütçe gerektirir.

Bu cihazlar Sony PlayStation, XBOX 360, Nintendo Wii gibi joystick (üzerinde tuşlar bulunan oyun kumandası) vasıtasıyla kullanılan oyun konsolları ve onların bağlanacağı televizyonlar, ister masaüstü ister dizüstü olabilecek kişisel bilgisayarlar ve akıllı telefonlardır (smartphones). Öyle ki, artık tek başına "Oyun Bilgisayarı" adıyla üretilen, yüksek donanım ve ergonomi içeren bilgisayarlar satılmaya başlanmıştır. Geleneksel sokak futbolunda var olan hiçbir araç gerece ihtiyaç yoktur çünkü elektronik şartlar sağlandığında oyuncu kendini Dünyanın en üst düzey futbol maçında, en büyük ve kaliteli stadyumunda oynarken bulabilir. Geleneksel sokak futbolunda var olan forma ve takım kültürü FIFA dijital futbol oyunlarında yalnızca ok tuşları ile değiştirilebilmekte, kullanıcı istediği takımı, ünlü oyuncuları ve formaları seçebilmektedir. Bunlara ilaveten, "kendi sanal izdüşümünü" Create a Player (Oyuncu Yarat) modu ile yaratabilmekte, kendi fiziğine, yüzüne benzer bir oyuncu oluşturarak bu dünyada yolculuğa çıkabilmektedir.

Geleneksel ve dijital futbol oyunlarını "mekan ve alan" üzerinden kıyasladığımızda ise, geleneksel futbol oyunları katılımcılarının bildiği, fiziksel olarak daha önce ve sık sık orada bulundukları, sınırlarının farkında oldukları ve kendilerinin oluşturabildikleri belirli alanlarda oynanır. Bir önceki paragrafta da bahsettiğimiz gibi, oyuncular taşlar ve şişelerle topu atacakları kaleleri ve oyun alanını belirleyebilirler. Evlerinin bulunduğu sokaklar ve parklar, bu alanları oluşturabilecekleri mekanlardır. Dijital futbol oyun serisi FIFA ise, kullanıcının içinde bulunduğu fiziksel mekana bakmaksızın oluşturulan elektronik ortam içinde her katılımcıya aynı deneyimi sunar. Yani kullanıcı isterse bu elektronik şartları en ücra yerlere dahi kurabilir ve oyunu orada oynayabilir veya isterse bu şartların hazır olarak sağlandığı mekanlara gidebilir. Bu bağlamda yaratılan "İnternet cafeler, PlayStation oyun salonları" kullanıcılara oynanan oyunun süresi ve kumanda sayısı oranında bir ücret karşılığında hizmet sunmaktadır. Oyuncu ister bu mekanlarda, ister evinin salonunda oyuna katılabilir. Sonuç olarak dijital oyunun sunduğu takımlar, futbolcular ve stadyumlar değişmeyecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder